Naša organska proizvodnja

Donji Barbeš je od uvek važio za selo vrednih ljudi i zdrave hrane.

Površina obradivog zemljišta iznosi 316 hektara, od čega njive kao najdominantnije površine čine 74%, a voćarske i vinogradarske kulture zastupljene su sa 12%.

Klima u našem selu pogodna je i za bavljenje pčelarstvom, voćarstvom i ratarstvom. Netaknuti prirodni resursi, poput zemljišta, vode, biodiverziteta i povoljne klime, odlični su parametri za razvoj organske poljoprivrede. Ovome može da se doda povoljan geografski položaj, odnosno, blizina velikih trgovačkih centara u kojim potražnja za prirodnim proizvodima raste iz godine u godinu.

Usevi u našem selu posebno su značajni za organsku proizvodnju jer većina vrsta organskih žitarica pripada grupi koju su naši meštani gajili još na počecima ratarske proizvodnje, tako da su se prilagodile različitim uslovima.

Uzevši u obzir stanje na tržištu, savete Poljoprivredne stručne službe, kao i ponudu i potražnju za određenim ratarskim proizvodima u Srbiji, ali i zemljama u Evropi poljoprivredno-socijalna zadruga “Barbeš” opredelila se za uzgoj organskih i bezglutenskih žitarica kao što su: spelta, raž, ovas, kukuruz šećerac, proso i heljda.

Cilj nam je da u budućnosti “Barbeško organsko brašno” bude prepoznatljiv brend na tržištu kako kod nas, tako i u svetu.