Trendovi u organskoj proizvodnji

Prema najnovijim pokazateljima zabeležen je rekordan rast obradivih površina pod organskom proizvodnjom, rast broja proizvođača, kao i vrednost sektora maloprodaje u organskoj proizvodnji. Organska poljoprivreda je dugoročno održiva, doprinosi zaštiti životne sredine i javnog zdravlja. Ostvaruje se samo ako je zasnovana na agronomskom i biološkom znanju. Način skladištenja i transporta organskih proizvoda kao i postupak sertifikacije osiguravaju da proizvodi iz organske proizvodnje budi zdravstveno bezbedni i samim tim obezbeđuju kompetitivnost proizvođaču na tržištu. Po najnovijim istraživanjima na globalnom nivou zemljište pod organskom proizvodnjom dostiglo je skoro 70 miliona hektara, dok je broj organskih proizvođača dostigao skoro 3 miliona.

Profitabilna organska proizvodnja predstavlja vodeći trend u svetu, a u pogledu poljoprivrede i veliku izvoznu i razvojnu šansu naše poljoprivrede. Površine pod organskom poljoprivredom u svetu beleže trend rasta. Svetsko tržište organskih proizvoda beleži konstantan rast, potražnja za organskim proizvodima raste u mnogim zemljama, poslednjih godina su se otvorila nova tržišta za ove proizvode, a Srbija ima izuzetne ekološke i klimatske uslove da, pored tradicionalne proizvodnje bobičastog i ostalog voća, proizvodi povrće, žitarice i uljarice iz organske proizvodnje koje su veoma tražene na međunarodnom tržištu.

Naša zemlja ima odlične uslove za proizvodnju zdravstveno bezbedne, organski proizvedene hrane, visokog kvaliteta. Uz podršku države, subvencijama, i redovnom edukacijom svih aktera organske poljoprivrede, ovaj trend rasta i razvoja će se nastaviti jer je budućnost našeg agrarnog izvoza u proizvodnji organske hrane.

Od ukupne površine pod organskom proizvodnjom, najzastupljenije su površine koje su pod proizvodnjom voća, žitarica i industrijskog bilja, dok se proizvodnja povrća i lekovitog i aromatičnog bilja odvija na manjim površinama.