Ćelije

Selo Ćelije nalazi se dvadesedak kilometara jugoistočno od Niša i smešteno je ispod same Suve planine.

Kada se iz Niša krene dolinom Kutinske reke starim rimskim putevima, jedna trasa vodi direktno u selo Ćelije, odakle preko prevoja na Suvoj planini nastavlja ka manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Veti u belopalanačkom kraju. Da su Rimljani uspešno koristili ove puteve svedoče i ostaci rimskih kastela- malih tvrđava - izgrađenih pored puteva. Ostaci jedne takve tvrđave sačuvani su i kod sela Ćelija u neposrednoj blizini manastirskog hrama. Ovakve tvrđave služile su za čuvanje puteva, ali pored njih postojao je i veliki broj manjih crkava i manastira.

To se odnosi i na malu crkvu u selu Ćelije. O tačnom vremenu izgradnje i ktitoru nema bližih podataka. Najznačajniji istorijski izvor je crkveni letopis, objavljen 1933.godine od strane sveštenika Tome Spasića.

U selu postoje dve crkve, jedna pored druge - manja starija i veća - novijeg datuma. Letopisac kaže da se tačno ne zna od kada potiče stara crkva, ali prenosi narodno predanje, po kome se najstariji podatak o poreklu crkve vezuje za 16. vek. Međutim, postojanje rimskog puta i kastela ukazuju na činjenicu da ovaj nekadašnji manastirski hram datira iz mnogo starijeg perioda. Skromnih je dimenzija, visine dva i po metra, širine jedva tri metra. Prvobitna dužina bila je samo pet metara, ali je vremenom proširena još za tri. U prilično je lošem stanju. U daljoj prošlosti rušile su je razne okupatorske vojske, a u savremeno doba je često bila meta razbojnika i lopova. Kod samih ulaznih vrata male crkve nalazi se očuvana ikona Sv. Nikole u krugu, dok je oko kruga ispisan tropar ovom svecu. Ikonostas je rađen 1871.godine o čemu svedoči i natpis na crkvenoslovenskom iza ulaznih vrata. Crkva je bila posvećena Sv. Velikomučeniku Dimitriju. Lokalno stanovništvo, međutim, smatra da je posvećena Sv. Arhangelima, zbog velikog letnjeg sabora koji se na dan Arhangela Gavrila vekovima održava oko crkve. Sudeći prema podacima iz nekoliko preostalih istorijskih izvora, srpsko pravoslavno stanovništvo iz ovog kraja bilo je u pravu - mala crkva posvećena je Svetim Arhangelima - preciznije, Svetom Arhistratigu Mihailu. Na ovaj zaključak ukazuju nam podaci na sačuvanom crkvenom zvonu na kome piše: „Crkvi čelijskoj Sv. Arhangela Mihaila - poklon kralja Milana Obrenovića“. U vreme vladavine kralja Milana (kralj od 1882-1889), postojala je samo mala crkva, tako da nema nikakve dileme u odnosu na veliku, izgrađenu znatno kasnije. Pretpostavljamo da se narod okupljao na letnji sabor, na dan Sv. Arhangela Gavrila jer je dan posvećen Arhangelu Mihailu u novembru mesecu, kada nije vreme za velike sabore na otvorenom prostoru.

Noviji hram je posvećen sv.Trojici i osveštan je 1921 god rukom episkopa niškog Dositeja,danas sv mitropolita zagrebačkog.